Νέα

Με βραβεία ...πάει ο παλιός ο χρόνος!

Με βραβεία ...πάει ο παλιός ο χρόνος!

Διαγωνίσματα και ανειλημμένες υποχρεώσεις, το ευχάριστο ξάφνιασμα της ανακοίνωσης, οι διακοπές των Χριστουγέννων καθυστέρησαν αυτήν την σημαντική ανάρτηση για μια δράση του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου που συνεχίζεται για 6η χρονιά, ενώ το 2017 μας άφησε μια μεγάλη χαρά και μας έδωσε νέα ώθηση για μια εκπαίδευση «διαφορετική».

Η Camera Zizanio ξαναγυρίζει στο σχολείο!

Το 13ο ΓΕΛ Περιστερίου "κατέβηκε" στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Ανθρώπους που πραγματοποιήθηκε για 20η χρονιά στην περιοχή της Ηλείας με επίκεντρο τον Πύργο, συμμετέχοντας με δύο ταινίες και γύρισε με δύο βραβεία:

  • ειδική μνείαγια την ταινία την αφιερωμένη στο παιδί, θύμα του Ολοκαυτώματος, με τον τίτλο "Είχαν όμως την ευκαιρία..." και το θαυμάσιο...
  • Βραβείο Νίκου Καβουκίδη, που συνίσταται στην προσφορά όλου του αναγκαίου κινηματογραφικού εξοπλισμού (κάμερες, φώτα, ήχος κλπ) και της απαραίτητης βοήθειας από τον σημαντικό σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή, για τη δημιουργία μιας νέας ταινίας μικρού μήκους με επαγγελματικές προδιαγραφές!!!!
  • Θερμά ευχαριστούμε για την τιμή!

    Οι ταινίες με τους τίτλους «Είχαν όμως την ευκαιρία...» και «Όταν το παιδί ήταν παιδί» με κοινή θεματική «Το Παιδί Θύμα του Ολοκαυτώματος» προετοιμάστηκαν την περσινή σχολική χρονιά στα πλαίσια Μαθητικού Διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα «Το Παιδί Θύμα του Ολοκαυτώματος, διοργάνωσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας. Η πρώτη από αυτές είχε ήδη διακριθεί στον Διαγωνισμό και οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό ταξίδι στο Άουσβιτς που πραγματοποιούν οι φορείς, χωρίς κόστος συμμετοχής.

    Οι ταινίες συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα των μαθητικών ντοκιμαντέρ της Camera Zizanio, που αποτελεί «παιδί» του Φεστιβάλ και πραγματοποίησε πέρσι την 17η δυναμική παρουσία της στον Πύργο, με πλήθος προβολών, εργαστηρίων και δράσεων, αποτελώντας μια διοργάνωση με διεθνή χαρακτήρα και εξαιρετικές συμμετοχές από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Τα δύο βραβεία επισφραγίζουν το ενδιαφέρον και τη δημιουργική διάθεση του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου, επιβεβαιώνουν όμως παράλληλα, τόσο το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών και την ανάγκη τους για ενασχόληση με την Τέχνη όσο και το πνεύμα άμιλλας και συνεργασίας που τα διακρίνει και τους επιτρέπει να λειτουργούν συνεργατικά και να παρουσιάζονται σε σπουδαίες διοργανώσεις ανάδειξης των δημιουργιών τους.

    Η Κινηματογραφική Εκπαίδευση που γνωρίζει σχετική άνθιση στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια και υποστηρίζεται πλέον ενεργά από την Πολιτεία, αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο απόκτησης και μετάδοσης γνώσεων, ανάπτυξης δεξιοτήτων, ανάδειξης της δημιουργικής διάθεσης και εμπνευσμένων ιδεών, με αξιοποίηση της τεχνολογίας που υπηρετεί την εκπαιδευτική πράξη και την αναβαθμίζει. Η δυνατότητα που δίνεται στο σχολείο να συνεργαστεί με έναν μεγάλο του ελληνικού κινηματογράφου, σε επαγγελματικό επίπεδο, αποτελεί τιμή, ταυτόχρονα μια πρόκληση για περισσότερες ιδέες, συμμετοχή, Τέχνη!

    «Από τους τελευταίους μεγάλους κινηματογραφιστές ο Νίκος Καβουκίδης, γιος του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Γιώργου Καβουκίδη, έχει σήμερα να παρουσιάσει μια ιστορική πορεία μισού και πλέον αιώνα στον ελληνικό κινηματογράφο...»

    Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, διαβάστε περισσότερα για το δημιουργό, όπως βιογραφείται από τη Finos Films:

    http://finosfilm.com/movies/artistView/591

    Λίγα περισσότερα λόγια για τα Κινηματογραφικά Εργαστήρια του σχολείου...

    Στην εποχή του θεάματος και των διευρυμένων κωδίκων επικοινωνίας μέσα από τις νέες ψηφιακές μορφές έκφρασης (κινηματογράφος, βίντεο, πολυμέσα, διαδίκτυο), ο ρόλος του κινηματογράφου επαναπροσδιορίζεται, αποκτώντας μια νέα παιδευτική διάσταση, η οποία μπορεί να προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες κοινωνικής μάθησης και αισθητικής καλλιέργειας στους ανήλικους θεατές.

    H διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η κινηματογραφική παιδεία, την οποία καλείται να εκτελέσει ο κινηματογράφος ως ένα «άλλος» παροχέας περιεχομένου, μπορεί να συμβάλλει σε μια πιο ρεαλιστική πρόσληψη της πραγματικότητας, σε μια κοινωνική νοημοσύνη, γεφυρώνοντας τις γνώσεις των ανηλίκων με τις εμπειρίες του εξω-κινηματογραφικού κόσμου.

    ?Τη σχολική χρονιά 2012-13, ξεκίνησε το Κινηματογραφικό Εργαστήριο του σχολείου με τη συνεργασία και την αμέριστη βοήθεια δύο νέων επιστημόνων, του κ. Κ. Κορρέ, ιστορικού ? εκπαιδευτικού, υποψήφιου διδάκτορα στην εκπαίδευση με χρήση ΤΠΕ και του κ. Δ. Βογανάτση, εκπαιδευτικού-κινηματογραφιστή, με πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση στα media και συνεργασίες με μεγάλο αριθμό σχολείων και φορέων εκπαίδευσης και πολιτισμού. Και οι δύο, ως σήμερα, αποτελούν άτυπους αλλά ουσιαστικούς συνεργάτες-εμψυχωτές-συμβούλους της υπεύθυνης για το Εργαστήριο κ. Θεοδώρας Μπέτσου, φιλολόγου.

    Καρπός εκείνης της συνεργασίας υπήρξε το ιστορικό ντοκιμαντέρ Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922, μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων στρατιωτών, που συμμετείχε στον Πανελλήνιο Μαθητικό και Φοιτητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, συνδιοργάνωσης Ιονίου Πανεπιστημίου, ΕΡΤ και περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ. Περισσότερα στοιχεία γι? αυτή την εξαιρετική δουλειά της τότε Β΄Λυκείου, μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου στη διεύθυνση https://13gelkino.wordpress.com/με παρουσίαση του project, ιστορική τεκμηρίωση και ωραίο οπτικό υλικό.

    Ευτυχής κατάληξη της δράσης, η απόκτηση κινηματογραφικού εξοπλισμού και βασικής βιβλιογραφίας κινηματογραφικής εκπαίδευσης και προσέγγισης της Ιστορίας με ΤΠΕ, μέσα από τη συμμετοχή στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ της Γ.Γ.Ν.Γ. και την επιλογή του σχολείου, το οποίο και επιδοτήθηκε με το ποσό των 1.500 ευρώ.

    Δεύτερη παραγωγή, η Όμορφη Μέρα που αγαπήθηκε πολύ από τους συντελεστές της και βραβεύτηκε στην 14η Camera Zizanio, με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία της, στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μυθοπλασίας. Μια δυνατή προσωπική ιστορία που ευτύχησε, με καλές συνεργασίες, να φτάσει στη μεγάλη οθόνη του Φεστιβάλ της Ολυμπίας και να συνεχίσει και μετά να αρέσει στο εφηβικό κοινό, συγκινώντας ωστόσο βαθιά και τους ενήλικες. Η ταινία εδώ:https://vimeo.com/101885188

    Ο Αποσπερίτης από την ίδια -πάνω κάτω- δραστήρια ομάδα υπήρξε η τρίτη παραγωγή του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου, μια ταινία που άγγιξε με ευαισθησία μεταφυσικές ανησυχίες των παιδιών κι έγινε αφορμή εξαιρετικής κινηματογραφικής εμπειρίας, ειδικά στα δύσκολα γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους, ταινία που υλοποιήθηκε με την ουσιαστική στήριξη και έμπρακτη βοήθεια των οικογενειών και φίλων των συντελεστών, μικρών τε και μεγάλων! Η ταινία εδώ:

    ?Τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές [2015-16 και 2016-17], οι παραγωγές του Εργαστηρίου, με νέα μέλη πλέον, επικεντρώθηκαν στους διαγωνισμούς που οργανώνει το ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία και χορηγία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, με θεματική την πρόσληψη του Ολοκαυτώματος από τις/τους έφηβες/εφήβους, με μια ταινία τη μία χρονιά και τέσσερες την άλλη. Και στις δύο συμμετοχές, τα παιδιά διακρίθηκαν και είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά ταξίδια στο Μουσείο-Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς της Πολωνίας. Στην παραγωγή ενεπλάκησαν κι άλλα μέλη της μαθητικής κοινότητας, συμβάλλοντας με τις ιδιαίτερες ικανότητες-ιδέες τους καθώς και τα οικογενειακά περιβάλλοντα των μαθητών/τριών, με προσωπικές μαρτυρίες και συμμετοχή.

    ?Οι ταινίες: Κρυφτό

    στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Ολοκαύτωμα, ανασκαλεύοντας μια δύσκολη μνήμη»

    Είχαν όμως την ευκαιρία, Είμαι παιδί, Όταν το παιδί ήταν παιδί...,

    ?Με τις/τους μαθήτριες/τές να έρχονται και να φεύγουν, αφήνοντας κάθε ομάδα το σημάδι της, τα Κινηματογραφικά Εργαστήρια κάθε χρόνο εμπλουτίζονται με προβολές στο πλαίσιο των μαθημάτων, βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφήσεις των δράσεων του σχολείου, επιλογή και παρουσίαση οπτικού υλικού σε Παγκόσμιες Μέρες και Αφιερώματα, ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με την ενδυνάμωση του δημοκρατικού κλίματος στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για την σχολική χρονιά που διανύουμε, ήδη ετοιμάζονται τα βίντεο με θεματική το Ολοκαύτωμα, η ταινία «Είχαν όμως την ευκαιρία...» με αγγλικούς υπότιτλους πλέον, ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της σε διεθνή μαθητικά και εφηβικά φεστιβάλ ενώ καινούργιες ιδέες «δουλεύονται» για να ετοιμαστούμε σιγά σιγά να υποδεχθούμε στο σχολείο το Νίκο Καβουκίδη, Δάσκαλο και αρωγό στην προσπάθεια να δείξουμε ότι μια άλλη εκπαίδευση είναι εφικτή κι ο κινηματογράφος, το όχημα που γενναιόδωρα οδηγεί στη γνώση και τη συνεργασία. Υποσημείωση: Μια φιλόδοξη απόπειρα έχει ξεκινήσει, τέλος, στο σχολείο, με Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας που θα επιχειρήσει σε σύντομες καταγραφές να οπτικοποιήσει λογοτεχνικά κείμενα με εργαλείο τη φωτογραφία και την κινηματογραφική γλώσσα που τόσο αγαπούν και τόσο επιδέξια χειρίζονται τα παιδιά!

    Δημόσιες ευχαριστίες:

    Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Ανθρώπους και την Camera Zizanio, σε όλες/ους τους συντελεστές τους, ειδικά στον Δημήτρη Σπύρου, ακάματο Διευθυντή του Φεστιβάλ και στον Νίκο Θεοδοσίου, καλλιτεχνικό Δ/ντή της Camera Zizanio, σκηνοθέτη με πλούσιο έργο, αφοσιωμένο στην Κινηματογραφική Εκπαίδευση , άνθρωπο που έχει αγαπήσει καιμελετήσει βαθιά το Περιστέρι, την ιστορία και την κοινωνία του. Το βραβείο Νίκου Καβουκίδη με το οποίο μας τίμησαν φέτος αποτελεί κίνητρο και μεγάλη βοήθεια για τη συνέχιση των δράσεων, παρά τις όποιες αντιξοότητες.

    Στη Διεύθυνση και στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών του σχολείου που στην πλειοψηφία του έχει εγκρίνει και βοηθήσει ποικιλοτρόπως τις κινηματογραφικές δράσεις. Στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, με ειδική μνεία στον τέως Πρόεδρο κ. Γ. Κούβελα, για την υποστήριξη που προσφέρει, διαθέτοντας χρόνο, τα σπίτια των μαθητριών/τών, τα....κεράσματα, συμμετέχοντας με την εμπειρία των ενηλίκων και διαχέοντας τη δουλειά του σχολείου στην τοπική κοινωνία και έξω απ? αυτήν.

    Στην Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δ/νσης Β΄/θμιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας, κ. Ιωάννα Δεκατρή για την ολόπλευρη στήριξη και προβολή των Προγραμμάτων Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης του σχολείου.

    Στην κ. Κ. Σακκά, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων για την ενθάρρυνση και τις ιστορικές της γνώσεις, καθώς και για τη συνεχή προβολή των δράσεων του σχολείου, ιδία πρωτοβουλία.

    Στους εξωτερικούς συνεργάτες κ.κ. Βογανάτση και Κορρέ, για τη σταθερή προσφορά τους, με όποιο τρόπο, στη λειτουργία των Εργαστηρίων κάθε σχολικής χρονιάς ως σήμερα.

    Στις/στους συγγενείς και φίλες/ους όλων μας, όσων έχουμε πάρει μέρος αυτά τα χρόνια στις δράσεις, που με την υπομονή, τις ιδέες, την κριτική, την πρακτική βοήθειά τους μας στηρίζουν όταν το εκπαιδευτικό τοπίο θολώνει και η καθημερινότητα φαίνεται σκληρή για τη φαντασία και τη δημιουργικότητα...

    Για την παρουσίαση Θ. Μπέτσου, φιλόλογοςΥπεύθυνη των δράσεων των κινηματογραφικών ομάδων του σχολείου

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ,

    17η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ CAMERA ZIZANIO,

    Νίκος Θεοδοσίου,

    Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, Μαθητικός Διαγωνισμός.

    Στοιχεία Επικοινωνίας

    13ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου
    Σπετσών 46, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
    Τ.Κ. 12132
    Τηλ: 210 5746068, Fax: 210 5710378
    email: mail@13lyk-perist.att.sch.gr
     
    Το κινηματογραφικό μας εργαστήρι
    Εκπαιδευτικό κινηματογραφικό εργαστήρι ιστορικού ντοκιμαντέρ 13ου Λυκείου Περιστερίου.
    url: 13gelkino.wordpress.com
     
    Radio13gel peristeriou
    Το δικό μας Ραδιόφωνο.
    url: www.mixcloud.com/13gelperisteriou/

    Ημερολόγιο

    hmerologio

    hmerologio

    Σαν Σήμερα

    062381
    Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο