Νέα

Χαιρετισμός - Μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη για το θεατρικό μας.

Αγαπητοί διδάσκοντες και αγαπητά μου παιδιά,

Η είδηση ότι το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» θα παρουσιαστεί από νέα παιδιά μου έδωσε μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Χάρηκα για δύο λόγους: Πρώτον ως συγγραφέας και συνθέτης αυτού του έργου και Δεύτερον ως «ιστορικός».

Αν δείτε στο βιβλίο μου «Μονόλογοι στο Λυκαυγές» που κυκλοφόρησε πρόσφατα το άρθρο μου «Εκ βαθέων», θα καταλάβετε τι εννοώ. Γιατί εκεί υπάρχει διατυπωμένη μια άποψη σχετικά με την πρόσφατη ιστορία μας που ακούγεται για πρώτη φορά. Και είμαι ευτυχής που το πρώτο πολυπρόσωπο ακροατήριο θα είναι εκπρόσωποι της νέας γενιάς που η σκέψη τους θα είναι καθαρή για να δεχθεί μια εντελώς πρωτότυπη άποψη που αφορά τη νεότερη ιστορία μας.

Με δυο λέξεις, ισχυρίζομαι ότι η εθνική μας ζωή μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στηρίζεται επάνω σε ένα μεγάλο Εθνικό Ψέμα. Επομένως, για να με κατανοήσετε καλλίτερα, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά και χωρίς προκατάληψη αυτό το άρθρο, μιας και συνδέεται άμεσα με το έργο που ανεβάζετε σήμερα.

Βλέπετε ότι εμπιστεύομαι την κρίση σας -και των διδασκόντων και των παιδιών- γιατί δεν διαλέγει κανείς να ασχοληθεί με ένα τέτοιο έργο, αν δεν είναι προβληματισμένος και κυρίως αν δεν αγαπάει τον Λαό μας και την ιστορική αλήθεια.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην παράσταση, που αποτελεί μέρος της προσπάθειας που ξεκίνησα το 1960 με στόχο τη δημιουργία νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης βασισμένων επάνω στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, δηλαδή τη σύζευξη του λαϊκού τραγουδιού με τα έντεχνα ποιητικά κείμενα και νέες μορφές (φόρμες) τέχνης όπως είναι ο «Κύκλος τραγουδιών», το «Λαϊκό Ορατόριο» (Άξιον Εστί) και η Λαϊκή Τραγωδία («Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού»).

Η αρχαία ελληνική τραγωδία είχε ως βάση τον Μύθο, τον Λόγο και την μουσική Όρχηση.

Φιλοδοξώντας να δημιουργήσω μια σύγχρονη Τραγωδία, σκέφτηκα ότι ο σύγχρονος ελληνικός Μύθος είναι οι εξέχοντες χαρακτήρες και οι εξέχουσες σχέσεις του Εμφυλίου Πολέμου. Ο Αρχαίος Χορός είναι η Λαϊκή Ορχήστρα και ο Λαϊκός Τραγουδιστής, ενώ ο Λόγος και το Μέλος των αρχαίων είναι η σύγχρονη Ποίηση και η Σύγχρονη Τραγωδία.

Πίστευα, καθώς είχαμε πολλά αναγεννητικά στοιχεία στον χώρο της Λαϊκής και της Έντεχνης Λαϊκής μας μουσικής, ότι αυτές οι δύο φόρμες, το Λαϊκό Ορατόριο και η Λαϊκή Τραγωδία πρόσφεραν στους Έλληνες τραγουδοποιούς τη δυνατότητα να ανεβάσουν τα έργα τους σε ένα υψηλότερο πεδίο αισθητικής. Ήταν δηλαδή μια γόνιμη και δημιουργική διέξοδος με στόχο την ανάδειξη νέων έργων και μιας καινούριας ανώτερης στάθμης του νεοελληνικού πολιτισμού.

Ομολογώ ότι απέτυχα για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Από την άποψη αυτή, η παρουσίαση ενός αντιπροσωπευτικού έργου αυτής της κατηγορίας αποτελεί ένα γεγονός, έστω και αν οι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες μαθητές και μαθήτριες. Από μια άποψη είναι πιο σημαντικό για μένα αυτό που κάνετε εσείς, γιατί το εγχείρημά σας είναι ένα μικρό βήμα προς το μέλλον.

Σε περίπτωση που η πρόσκλησή μου για την μελέτη της ιστορίας βρει απήχηση, θα με ενδιέφερε να διαβάσω όλες τις απόψεις που θα διατυπωθούν.

Σας εύχομαι να έχετε την επιτυχία που αξίζει η προσπάθειά σας.

Με όλη την αγάπη μου,

Μίκης Θεοδωράκης

Στοιχεία Επικοινωνίας

13ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου
Σπετσών 46, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Τ.Κ. 12132
Τηλ: 210 5746068, Fax: 210 5710378
email: mail@13lyk-perist.att.sch.gr
 
Το κινηματογραφικό μας εργαστήρι
Εκπαιδευτικό κινηματογραφικό εργαστήρι ιστορικού ντοκιμαντέρ 13ου Λυκείου Περιστερίου.
url: 13gelkino.wordpress.com
 
Radio13gel peristeriou
Το δικό μας Ραδιόφωνο.
url: www.mixcloud.com/13gelperisteriou/

Ημερολόγιο

hmerologio

hmerologio

Σαν Σήμερα

062392
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο